Botanical Residence

Share this page:

Typology: Residential;
Location: Near TOP and botanical garden, Tirana;
Program:
Apartments, Service facilities, Underground parking;
Build area: 32.000 m2
Year: 2017
Assignment: DEA Studio; 

Client: Alba Konstruksion
Position: Project Leader, Urban design, Architecture, Esthetic supervisor;
Activities performed: Preliminary design, Final design, Detail design and Supervision;
Collaborators: GBa Studio, Kejsi 05, Hydro&energy;
Actual status: Under Construction;

 

The multifamily residential complex is located right in an important area of the city, next to the Southwest of Tirana Olympic Park (TOP) and the North of Botanical Park. The interplay of the voids amongst the solid of the building volume, coincides with the large loggias of the apartment living areas, oriented in the panoramic surrounding views, Dajti mountain and Selita hills and each planted with olive trees.

The inner courtyard of the complex is designed to be a pleasant living space for its Inhabitants full of greenery and children playgrounds. The identity of the residential complex is brought through a distinguished contrast between the outer and the inner part. The outer exposes its coolness and solemnity to the city with an intense gray, meanwhile, the inner one its inviting warmth of a common living space with cotto ceramic.

 

 

 

 

Date
Category
Residential & Mix Use, Under Construction